.213. Dlaczego możemy popełniać błędy

Jagodowy jagielnik na zimno na czekoladowym spodzie 


spód: 
70g płatków jaglanych
50g czekolady gorzkiej
1/3 szklanki wody

masa:
50g kaszy jaglanej ugotowanej na herbacie szałwiowej
40g dżemu jagodowego

starta czekolada do posypania

Wykonanie:
 Płatki gotujemy na wodzie, z czekoladą do zgęstnienia. Wykładamy do małej kokietki obłożonej folią, obkładając spód i brzegi. Ugotowaną kaszę blendujemy z dżemem i również przekładamy do naczynia już ze spodem. Chłodzimy w lodówce 2h, posypujemy startą czekoladą.
Smacznego!

           


Czy jesteśmy przygotowani na to co nas spotyka w życiu?
Czy mamy prawo złościć się na siebie za błędy czy porażki?
Dlaczego uważam, że perfekcjonizm jest wadą?
Nikt nas zawczasu nie przygotował do życia... (nie chodzi mi o rodziców, którzy nauczyli mówić i jak zachowywać się przy stole w gościach, czy też nauczycieli którzy wpoili nam mówić pełnymi zdaniami i pokazali gdzie leży Ameryka)
Nie mieliśmy okazji przećwiczyć sobie wcześniej wszystkich możliwych scenariuszy które nas spotykają, powtórzyć sobie schemat wydostawania się z tarapatów czy nauczyć się regułek jak nie podejmować złych decyzji. Wszystkiego uczymy się "na świeżo", oceniamy czy to dobre czy złe i obserwujemy konsekwencje, później albo to powtarzamy lub nie.
Ale nie przewidzimy wszystkich możliwych scenariuszy, dlatego popełnianie błędów leży w naszej naturze, na przestrzeni lat uczą nas wielu życiowych mądrości i nie musimy się ich wstydzić.
To perfekcjonizm jest abstrakcją i czymś nienaturalnym dla nas.
Nie bądź perfekcjonistą, to bez sensu! :)



1 komentarze:

 

TAGI

agrest ananas awokado babeczka babeczki banan batat baton bezglutenowe biała czekolada białko bieg biozona biszkopt borówki brokuł browni brzoskwinia budyń bułka burak buty camembert catering cele chałwa chia chilli chleb chlebek ciasteczka ciastka ciasto ciecierzyca cukierki cukinia cynamon cytryna czekolada czereśnie daktyle deser drożdże drożdżówka dynia dżem fasola figa gdzie zjeść gofry goji granat granola gruszka herbata hotcakes iifym imbir inne izotonik jabłko jagody jaja jajecznica jajo jeżyny jogurt kakao kaki kalafior kanapki kandyzowane karmel karmelizowana karob kasza kasza jaglana kasza manna kasztany kawa kefir kiwi kluski knedle kokos koktajl krem kruszonka książka ksylitol kurczak kurki len lepsza ja limonka lody lunch łosoś mak makaron makowiec maliny mandarynka mandarynki mango marchew masło orzechowe maślanka mąka arachidowa mąka dyniowa mąka gryczana mąka jaglana mąka kokosowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka ryżowa mąka sezamowa migdały miód mleko mleko kokosowe morwa motywacja mus owsiano-jaglane racuszki musli na słodko na słono naleśniki nektarynka nerkowce nie śniadaniowe obiad odżywka białkowa olej kokosowy omlet orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie oscypek otręby owsianka owsianki papaja papryka pasta sezamowa pasta słonecznikowa pasta z orzechów laskowych pestki pesto pęczak pieczarki pieczone piernik pierogi pietruszka pistacje placki placuszki płatki polenta pomarańcza pomidor popping porzeczka postanowienia poziomki pralinki primavika psychika pudding pyłek quest rabarbar recenzja recenzje ricotta rodzynki ruskie ryż rzucam cukier sałata sałatka ser ser kozi serek homogenizowany serek wiejski serniczki sernik serock sezam siemie lniane słodkie słodko słonecznik smarowidło smoothie sok sport suszone owoce suszone pomidory syrop klonowy szczypiorek szpinak śliwka śliwki śnaidanie śniadanie tahini targi tarta toffi tofu tofurnik tort tosty trening truskawki twaróg vege wanilia warszawa warzywa winogrono wiśnie woda kokosowa współpraca wypieki wytrawne wytrawnie zakupy zawody ziemniaki żurawina

Blogger news

przepisy kulinarne

Obserwatorzy

INSTAGRAM

Instagram