.191. Szybki fit mazurek/ bezglutenowy/ vege

Jaglany mazurek z białkowym kremem z nerkowców


Składniki:

spód

130g płatków jaglanych  (mogą być inne)
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
 50g daktyli
łyżka lnu mielonego

krem
200g nerkowców
40g białka (lub opakowanie budyniu + słód)
łyżka miodu
łyżka lnu mielonego

Wykonanie:
Daktyle zalewany 1/3 szklanki wrzątku, a len 2łyżkami. Odstawiamy na 10min. W tym czasie dokładnie mieszamy białko z wodą (dodajemy stopniowo żeby powstała konsystencja gęstej śmietany). Ja dodałam na oko mniej niż pół szklanki, ale to zależy od białka. Nerkowce również zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Daktyle miksujemy razem z lnem, dodajemy płatki i mąkę i znowu miksujemy. Jeśli będzie szło opornie dodajemy troszkę wody.
Ciastem wykładamy blaszkę, najlepiej jest to robić mokrymi dłońmi.
Spód pieczemy 15min w 200stopniach. W tym czasie miksujemy nerkowce z białkiem, konsystencja musi być płynna ale  dość gęsta (powinna przypominać masę krówkową). Gdy osiągniemy idealną konsystencje dodajemy miód i len wymieszany z  łyżką wrzątku. Całość znowu miksujemy. Na wystudzony spód nakładamy masę, ozdabiamy i wkładamy do lodówki.


1/8 ciasta
28W/12,5T/12,5B/ 288kcal
***
Jeżeli ktoś używa fitnesspal można znaleźć tam wpisany ten mazurek. Wpisujecie ,,rategazelle" i powinien wam się pojawić ,,mazurek orzechowy z nerkowców" porcja w wpisie to 1/4 ciasta!

11 komentarze:

  1. To byłby pewnie najlepszy mazurek w moim życiu! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm.. u mnie już tyle ciast, że nikt tego nie przeje, ale kiedyś po świętach upiekę taki. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mazurek piękny! A ja mam pytanie odnośnie białka - lepsze to, czy nugatowe z sfd? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny blog :) dużo ciekawych pomysłów :) Kuchnia Paulettes :)

    OdpowiedzUsuń

 

TAGI

agrest ananas awokado babeczka babeczki banan batat baton bezglutenowe biała czekolada białko bieg biozona biszkopt borówki brokuł browni brzoskwinia budyń bułka burak buty camembert catering cele chałwa chia chilli chleb chlebek ciasteczka ciastka ciasto ciecierzyca cukierki cukinia cynamon cytryna czekolada czereśnie daktyle deser drożdże drożdżówka dynia dżem fasola figa gdzie zjeść gofry goji granat granola gruszka herbata hotcakes iifym imbir inne izotonik jabłko jagody jaja jajecznica jajo jeżyny jogurt kakao kaki kalafior kanapki kandyzowane karmel karmelizowana karob kasza kasza jaglana kasza manna kasztany kawa kefir kiwi kluski knedle kokos koktajl krem kruszonka książka ksylitol kurczak kurki len lepsza ja limonka lody lunch łosoś mak makaron makowiec maliny mandarynka mandarynki mango marchew masło orzechowe maślanka mąka arachidowa mąka dyniowa mąka gryczana mąka jaglana mąka kokosowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka ryżowa mąka sezamowa migdały miód mleko mleko kokosowe morwa motywacja mus owsiano-jaglane racuszki musli na słodko na słono naleśniki nektarynka nerkowce nie śniadaniowe obiad odżywka białkowa olej kokosowy omlet orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie oscypek otręby owsianka owsianki papaja papryka pasta sezamowa pasta słonecznikowa pasta z orzechów laskowych pestki pesto pęczak pieczarki pieczone piernik pierogi pietruszka pistacje placki placuszki płatki polenta pomarańcza pomidor popping porzeczka postanowienia poziomki pralinki primavika psychika pudding pyłek quest rabarbar recenzja recenzje ricotta rodzynki ruskie ryż rzucam cukier sałata sałatka ser ser kozi serek homogenizowany serek wiejski serniczki sernik serock sezam siemie lniane słodkie słodko słonecznik smarowidło smoothie sok sport suszone owoce suszone pomidory syrop klonowy szczypiorek szpinak śliwka śliwki śnaidanie śniadanie tahini targi tarta toffi tofu tofurnik tort tosty trening truskawki twaróg vege wanilia warszawa warzywa winogrono wiśnie woda kokosowa współpraca wypieki wytrawne wytrawnie zakupy zawody ziemniaki żurawina

Blogger news

przepisy kulinarne

Obserwatorzy

INSTAGRAM

Instagram