Składniki:
150g migdałów
4 jaja
domowa przyprawa do piernika
Słód (stevia/ksylitol/miód)
2łyżki kakao
aromat migdałowy
Dodatkowo:
Mango
1/3szklanki wody
łyżka żelatyny
pół tabliczki 80% czekolady
łyżka masła klarowanego
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka miksujemy razem z migdałami na gładką konsystencje (mój blender nie poradził sobie z kilkoma migdałami, ale przynajmniej jedząc miałam niespodzianki natrafiając się na migdał).
Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą migdałową. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, słód, aromat i proszek do pieczenia. Całość przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40min w 180stopniach.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i łączymy ze zmiksowanym mango. Gdy Ciasto wystygnie (!) przekrawamy wzdłuż. Dla bezpieczeństwa dół przekładamy do keksówki, nakładamy mango, przykrywamy druga połówką ciasta i wkładamy do lodówki. Po godzinie ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą z masłem klarowanym i posypujemy dla ozdoby posypką.
Ciasto znów odkładamy do lodówki, żeby czekolada zastygła.
Smacznego!
Wygląda genialnie! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńwygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńŚwietna alternatywa dla tradycyjnego piernika :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńNiesamowicie ciekawa alternatywa do tego co znane i tak lubiane jak pieeernik. :P
OdpowiedzUsuńdziekuję bardzo :)
Usuńale wypasiony, jeszcze bez mąki! jesteś genialna :)
OdpowiedzUsuńdzięki! <3
UsuńŚwietnie wygląda. :D Przepis też mi się podoba. :D Podmienię w razie czego u siebie tylko żelatynę na agar i będę szaleć. :D
OdpowiedzUsuńno i do dzieła! :)
UsuńWspaniały!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńTradycyjne smaki z nowoczesną nutą. To lubię :D
OdpowiedzUsuńplatki-owsiane.blogspot.com
piona!
UsuńPiernik idealny :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńPrzepysznie i z pomysłem :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńJak on cudnie wygląda! Idealnie połączone kolory :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńLow carb lubié!
OdpowiedzUsuń<3
Usuń