.163. Kasztanowy tofurnik z polewą chałwową (vege)

Kasztanowy tofurnik na owsiano-daktylowym spodzie z polewą z tahini


Składniki:
spód:
50g daktyli
100gpłatków owsianych
2łyżki masła orzechowego

masa serowa:
400g tofu
200g ugotowanych kasztanów
słód: stevia, syrop klonowy, cukier, ect
2łyżki mąki ziemniaczanej

polewa:
3łyżki tahini
20g oleju kokosowego
łyżka miodu

Wykonanie:
Daktyle zalewamy gorącą wodą (ok 2/3 szklanki). Do miksera wsypujemy płatki, dodajemy masło orzechowe, 2łyżki wody i namoczone daktyle. Całość miksujemy. Tortownice (średnica 16cm) wykładamy papierem do pieczenia i mokrymi dłońmi wykładamy spód. Pieczemy 10min w 200stopniach.
Tofu zalewamy wodą w której moczyliśmy daktyle, dodajemy kasztany i całość bardzo dokładnie miksujemy. Słodzimy masę wedle uznania i dodajemy mąkę. Gdy spód się upiecze nakładamy tofu i pieczemy godzinę w 150stopniach.
Olej kokosowy roztapiamy w rondelku z miodem i mieszamy z tahini. Naszą polewę wylewamy na wystudzony sernik i wstawiamy do lodówki.


***
Jak ja kocham zaczynać dzień i weekend od ciasta! Mniam!
Trzeba sobie dogadzać! Trochę egoizmu nie zaszkodzi, bo kto w twoim życiu jest najważniejszy?
Musisz myśleć też o sobie!
 Bo to w końcu twoje życie!
Musisz się nim cieszyć, celebrować je i czerpać z niego całymi garściami.

Miłego dnia robaczki! ♥


30 komentarze:

  1. mmm takie ciasta maja to do siebie, że bardzo szybko znikają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasztanowy zawrót głowy :) Fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam Twoje wypieki <3
    wszystkie zapisuję i jak dorobię się własnej kuchni będę piec :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak kasztanowy, to ja chcę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile ja bym dała, żeby móc go spróbować! JEJU, ROBISZ ZAMÓWIENIA ? :D

    Jasne, trzeba myśleć o sobie, ale o innych również! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojj, ale pyszności :) Sięgam po kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki tofurnik to raj dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. niemiecki kaufland, są już ugotowane i pakowane :)

      Usuń
  9. Świetny pomysł! Właśnie odkryłam twój blog i jestem pod wrażeniem różnorodności pomysłów!

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł! Właśnie odkryłam twój blog i jestem pod wrażeniem różnorodności pomysłów!

    OdpowiedzUsuń

 

TAGI

agrest ananas awokado babeczka babeczki banan batat baton bezglutenowe biała czekolada białko bieg biozona biszkopt borówki brokuł browni brzoskwinia budyń bułka burak buty camembert catering cele chałwa chia chilli chleb chlebek ciasteczka ciastka ciasto ciecierzyca cukierki cukinia cynamon cytryna czekolada czereśnie daktyle deser drożdże drożdżówka dynia dżem fasola figa gdzie zjeść gofry goji granat granola gruszka herbata hotcakes iifym imbir inne izotonik jabłko jagody jaja jajecznica jajo jeżyny jogurt kakao kaki kalafior kanapki kandyzowane karmel karmelizowana karob kasza kasza jaglana kasza manna kasztany kawa kefir kiwi kluski knedle kokos koktajl krem kruszonka książka ksylitol kurczak kurki len lepsza ja limonka lody lunch łosoś mak makaron makowiec maliny mandarynka mandarynki mango marchew masło orzechowe maślanka mąka arachidowa mąka dyniowa mąka gryczana mąka jaglana mąka kokosowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka ryżowa mąka sezamowa migdały miód mleko mleko kokosowe morwa motywacja mus owsiano-jaglane racuszki musli na słodko na słono naleśniki nektarynka nerkowce nie śniadaniowe obiad odżywka białkowa olej kokosowy omlet orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie oscypek otręby owsianka owsianki papaja papryka pasta sezamowa pasta słonecznikowa pasta z orzechów laskowych pestki pesto pęczak pieczarki pieczone piernik pierogi pietruszka pistacje placki placuszki płatki polenta pomarańcza pomidor popping porzeczka postanowienia poziomki pralinki primavika psychika pudding pyłek quest rabarbar recenzja recenzje ricotta rodzynki ruskie ryż rzucam cukier sałata sałatka ser ser kozi serek homogenizowany serek wiejski serniczki sernik serock sezam siemie lniane słodkie słodko słonecznik smarowidło smoothie sok sport suszone owoce suszone pomidory syrop klonowy szczypiorek szpinak śliwka śliwki śnaidanie śniadanie tahini targi tarta toffi tofu tofurnik tort tosty trening truskawki twaróg vege wanilia warszawa warzywa winogrono wiśnie woda kokosowa współpraca wypieki wytrawne wytrawnie zakupy zawody ziemniaki żurawina

Blogger news

przepisy kulinarne

Obserwatorzy

INSTAGRAM

Instagram