.161. Krem z owsianki i kasztanów

Krem owsiano-kasztanowy z słoiku po paście słonecznikowej podany z figą


Składniki:
40g płatków owsianych
100g upieczonych kasztanów
łyżka masła klarowanego
1/3szklanki mleka
łyżeczka miodu

Wykonanie:
 Owsiankę gotujemy z dodatkiem masła, następnie miksujemy wraz z kasztanami i miodem, na gładką masę.


***
Ludzie mają tendencje do wykorzystywania pracy innych. Jest to naturalne, ponieważ każdy woli drogę na skróty. Oczywiście jest to dla nas duże ułatwienie, ale czy działa to na nas korzystnie?
Wczoraj refleksją dla mnie była wiadomość od mojej koleżanki która napisała czy wyślę jej mapki z geografii, które ręcznie przepisywałam i na nosiłam na nie wszystkie rzeki, góry itp.. cała Europa zajęłam mi ok 6h...
Nie widzę nic złego w pomocy, dlatego wysłałam jej zdjęcia mojej pracy, żeby pomóc jej w nauce.
Ale co mnie tak bardzo zdenerwowało?
Nie usłyszałam żadnego ,,proszę'' ani ,,dziękuję'', tylko ,,wyślij".
Wiem, że i tak będzie trudno jej się nauczyć bo ja nauczyłam sie dzięki właśnie szukaniu tego wszystkiego dlatego zbyłam tą sytuację, ale obiecałam sobie, że nigdy nie będę na kogoś tyrać.

22 komentarze:

  1. ta zwane czyszczenie słoiczków, lubię to! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. też mam ochotę spróbować kasztanów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słoiczkowe śniadania są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo! Kasztany! <3 moje już pół roku leżą w szafce, bo kompletnie nie wiem, jak się za nie zabrać. ;)
    uchh.. też nie lubię takiej niewdzięczności..

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasztany jadłam tylko zwykłe, pieczone, ale w formie kremu muszą też być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja uwielbiam w Niemczech na targach świątecznych

      Usuń
  6. Niestety kasztany jadłam w Hiszpanii i nie przypadły mi do gustu :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Już wiem jak wykorzystać kasztany jadalne! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Porwałabym Ci taki słoiczek :D

    OdpowiedzUsuń

 

TAGI

agrest ananas awokado babeczka babeczki banan batat baton bezglutenowe biała czekolada białko bieg biozona biszkopt borówki brokuł browni brzoskwinia budyń bułka burak buty camembert catering cele chałwa chia chilli chleb chlebek ciasteczka ciastka ciasto ciecierzyca cukierki cukinia cynamon cytryna czekolada czereśnie daktyle deser drożdże drożdżówka dynia dżem fasola figa gdzie zjeść gofry goji granat granola gruszka herbata hotcakes iifym imbir inne izotonik jabłko jagody jaja jajecznica jajo jeżyny jogurt kakao kaki kalafior kanapki kandyzowane karmel karmelizowana karob kasza kasza jaglana kasza manna kasztany kawa kefir kiwi kluski knedle kokos koktajl krem kruszonka książka ksylitol kurczak kurki len lepsza ja limonka lody lunch łosoś mak makaron makowiec maliny mandarynka mandarynki mango marchew masło orzechowe maślanka mąka arachidowa mąka dyniowa mąka gryczana mąka jaglana mąka kokosowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka ryżowa mąka sezamowa migdały miód mleko mleko kokosowe morwa motywacja mus owsiano-jaglane racuszki musli na słodko na słono naleśniki nektarynka nerkowce nie śniadaniowe obiad odżywka białkowa olej kokosowy omlet orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie oscypek otręby owsianka owsianki papaja papryka pasta sezamowa pasta słonecznikowa pasta z orzechów laskowych pestki pesto pęczak pieczarki pieczone piernik pierogi pietruszka pistacje placki placuszki płatki polenta pomarańcza pomidor popping porzeczka postanowienia poziomki pralinki primavika psychika pudding pyłek quest rabarbar recenzja recenzje ricotta rodzynki ruskie ryż rzucam cukier sałata sałatka ser ser kozi serek homogenizowany serek wiejski serniczki sernik serock sezam siemie lniane słodkie słodko słonecznik smarowidło smoothie sok sport suszone owoce suszone pomidory syrop klonowy szczypiorek szpinak śliwka śliwki śnaidanie śniadanie tahini targi tarta toffi tofu tofurnik tort tosty trening truskawki twaróg vege wanilia warszawa warzywa winogrono wiśnie woda kokosowa współpraca wypieki wytrawne wytrawnie zakupy zawody ziemniaki żurawina

Blogger news

przepisy kulinarne

Obserwatorzy

INSTAGRAM

Instagram