![]() |
Ciasto marchewkowe jak ze Starbucks |
Składniki:
ciasto:
150g orzechów włoskich
2 jajka
3 białka
szklanka marchwi startej na małych oczkach
banan
40g daktyli
cynamon
proszek do pieczenia (łyżeczka)
krem:
300g bardzo gęstego jogurtu greckiego
30g odżywki białkowej waniliowej (zamiennie wanilia i miód lub słodzik)
kakao do posypania
Wykonanie:
Daktyle zalewamy gorącą wodę. W między czasie mielimy orzechy (ja użyłam blendera, a żeby było łatwiej miksowałam je z bananem i żółtkami). Masę przekładamy do miski, dodajemy cynamon, proszek do pieczenia i marchew. Białka ubijamy na sztywną pianę. Połowę powstałej piany dodajemy do reszty naszych składników i dokładnie mieszamy. Gdy daktyle rozmiękną blendujemy je (ja żeby było łatwiej do daktyli dodałam 2łyżki masy, blenderowi było łatwiej). Pastę daktylową dodajemy do naszych składników i delikatnie łączymy z resztą piany. Tortownice o średnicy 16cm smarujemy tłuszczem roślinnym i posypujemy kaszą manną (żeby nie przywarło). Masę wlewamy i pieczemy 50mim w 180 stopniach w termoobiegu. Do suchego patyczka. Odżywkę białkową rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody a następnie mieszamy z białkiem. Jeżeli powstały grudki przetrzyj jogurt przez drobne sitko (ja tak zrobiłam). Ciasto pozostaw do ostygnięcia, a gdy będzie już chłodne przekrój, posmaruj połową jogurtu, a drugą połową posmaruj wierzch. (najlepiej obrócić ciasto do góry nogami, wtedy nie będzie wybrzuszeń i krem będzie dokładniej rozprowadzony. Całość wkładamy na noc do lodówki, a rano posypujemy kakaem.
1/6 ciasta
21W/22T/14B/ 333kcal
21W/22T/14B/ 333kcal
Od razu to ciasto skojarzyło mi się ze świętami. Może nawet jego podanie. Ten anyż i ten posypany cynamon obok... Przeniosłam się nieco już do grudnia :D
OdpowiedzUsuńw sumie prawda :)
UsuńAle pięknie wygląda! Marchew musiała smakować wspaniale z połączeniu z taką dawką orzechów :)
OdpowiedzUsuńdziekuje :)
UsuńBezkonkurencyjnie moje ulubione ciasto! Przepis chętnie wypróbuję, bo mi jeszcze nie udało się znaleźć takiego, który w 100% mnie zadowolił :)
OdpowiedzUsuńmoże to ci zasmakuje :)
UsuńTwoje o milion razy lepsze niż te ze Starbuksa :3 Rośnie im konkurencja ;p
OdpowiedzUsuńhaha nie martw się :)
UsuńNa pewno upiekę :), ale kakao nie odmienia się "posypujemy kakao "
OdpowiedzUsuńracja :)
UsuńCiacha bez mąki są genialne, Twoje wygląda bosko :D
OdpowiedzUsuńdziekuje
UsuńCzuję nawet aromat tego ciasta, wygląda przesmakowicie...
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie www.zjadlamniebo.blogspot.com :-)
dziekuje :)
Usuńjesteś mistrzynią wypieków <3 mogę się wprosić na jakieś ciacho? ;)
OdpowiedzUsuńpewnie :)
UsuńPrzyszłam tu i.. jestem zachwycona! Przepisami i fotografią! Będę stałym gościem ;)
OdpowiedzUsuńdziekuje bardzo <3
UsuńWygląda przepięknie! Został Ci może jeszcze jeden kawałek..? ;)
OdpowiedzUsuńszybko zeszło :c
UsuńMarchewkowe to jedno z moich ulubionych! :-)
OdpowiedzUsuńmoje tez <3
UsuńUwielbiam marchewkowe ciasto <3 Takie zbite i jeszcze bez mąki musialo smakowac oblednie! :D
OdpowiedzUsuńi smakowało genialnie!
Usuńkradnę przepis :) ale jest jeden problem, nie będę mogła spać, jeżeli takie cudo będzie stało w lodówce :D
OdpowiedzUsuńdlatego ja ciasta jem w jeden dzień :D
Usuńno powiem Ci,że Twoje ciasto prezentuje się zniewalająco. ;)
OdpowiedzUsuńupiekłam specjalnie na konkurs :D
Usuńoo moj kubeczek :3 a ciasto wygląda przepysznie <3
OdpowiedzUsuńdziękuję :D
UsuńJejku, ale ono idealne <3
OdpowiedzUsuńdziękuję!
Usuńajjj, mam słabość do marchewkowców <3
OdpowiedzUsuńsą pyszne!
Usuńpięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńJa ostatnio mam fazę i przygotowuje omleta marchewkowego- meeega :)
oo też będę musiała!
UsuńCudnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziekuję :D
UsuńWygląda doskonale :D
OdpowiedzUsuńdziękuję :D
UsuńMMm mniam! Uwielbiam marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńzauważyłam że wiele osób je uwielbia :D
UsuńAle pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :)
UsuńCiasto marchewkowe- najlepsze z wszystkich ciast <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
Usuńjak tu pięknie, a te zdjęcia? Genialne
OdpowiedzUsuńdziękuję kochana! :)
Usuń