.226. Ryżowo-pszenne drożdżówki z twarożkiem i mango







Składniki: 
300 g mąki pszennej
100 g mąki ryżowej
drożdże- dwa opakowania
jajo
łyżka miodu ( u mnie huzar )
250 ml mleka sojowego (ciepłe)

125 g twaróg półtłusty
80 g mango
stevia/ miód
jajo

Wykonanie:

Podgrzewamy mleko, żeby było ciepłe. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej drożdże, wlewamy mleko, dodajemy jajko i miód. Całość wyrabiamy w rękach. Odstawiamy my ciasto w ciepłe miejsce na pół godzinki.
Rozgniatamy mango z twarogiem, dodajemy stevię/miód i jajko.
Dzielimy ciasto na 5 części i sklejamy nasze drożdżóweczki.


makro 1 drożdżówki: 

424 kcal/ 71 g W/ 6,5 g T/ 17,5 g B 

***

Spędzam ostatnio bardzo dużo czasu na samodoskonaleniu się, na czytaniu książek które w jakiś sposób pomagają znaleźć cel w życiu, czy drogę zawodową. Często są to słabe pozycje, ale ku mojemu zdziwieniu ostatnio są to same świetne książki i wartościowy materiał edukacyjny.
Dlatego zastanawiam się czy nie zaczęć się z tym jakoś dzielić, nie koniecznie tytułami samych książek (bo wiem, że nie wszyscy mają czas), ale np samymi zadaniami, ćwiczeniami, czy jakimiś radami. Zastanawiam się jeszcze w jakiej mogło to być formie :) 

8 komentarze:

  1. Brzmi zachęcająco, takich jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie i bardzo apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wooooow! I to się nazywa zdrowa drożdżówka! Przepis zapisuję i spróbuję twaróg zastąpić tofu - ciekawe jak będzie smakować? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię drożdżowe wypieki, więc chętnie spróbowałam Twojego dzieła :D Bułeczki wyglądają apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń

 

TAGI

agrest ananas awokado babeczka babeczki banan batat baton bezglutenowe biała czekolada białko bieg biozona biszkopt borówki brokuł browni brzoskwinia budyń bułka burak buty camembert catering cele chałwa chia chilli chleb chlebek ciasteczka ciastka ciasto ciecierzyca cukierki cukinia cynamon cytryna czekolada czereśnie daktyle deser drożdże drożdżówka dynia dżem fasola figa gdzie zjeść gofry goji granat granola gruszka herbata hotcakes iifym imbir inne izotonik jabłko jagody jaja jajecznica jajo jeżyny jogurt kakao kaki kalafior kanapki kandyzowane karmel karmelizowana karob kasza kasza jaglana kasza manna kasztany kawa kefir kiwi kluski knedle kokos koktajl krem kruszonka książka ksylitol kurczak kurki len lepsza ja limonka lody lunch łosoś mak makaron makowiec maliny mandarynka mandarynki mango marchew masło orzechowe maślanka mąka arachidowa mąka dyniowa mąka gryczana mąka jaglana mąka kokosowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka ryżowa mąka sezamowa migdały miód mleko mleko kokosowe morwa motywacja mus owsiano-jaglane racuszki musli na słodko na słono naleśniki nektarynka nerkowce nie śniadaniowe obiad odżywka białkowa olej kokosowy omlet orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie oscypek otręby owsianka owsianki papaja papryka pasta sezamowa pasta słonecznikowa pasta z orzechów laskowych pestki pesto pęczak pieczarki pieczone piernik pierogi pietruszka pistacje placki placuszki płatki polenta pomarańcza pomidor popping porzeczka postanowienia poziomki pralinki primavika psychika pudding pyłek quest rabarbar recenzja recenzje ricotta rodzynki ruskie ryż rzucam cukier sałata sałatka ser ser kozi serek homogenizowany serek wiejski serniczki sernik serock sezam siemie lniane słodkie słodko słonecznik smarowidło smoothie sok sport suszone owoce suszone pomidory syrop klonowy szczypiorek szpinak śliwka śliwki śnaidanie śniadanie tahini targi tarta toffi tofu tofurnik tort tosty trening truskawki twaróg vege wanilia warszawa warzywa winogrono wiśnie woda kokosowa współpraca wypieki wytrawne wytrawnie zakupy zawody ziemniaki żurawina

Blogger news

przepisy kulinarne

Obserwatorzy

INSTAGRAM

Instagram