Przepis:
spód:
300g suszonych daktyli
250g płatków owsianych
20g kakao
100g oleju kokosowego
100g orzechów ziemnych
krem:
2 cytryny
2 jajka
70g masła
100g ksylitolu
200 g borówek
Wykonanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i czekamy ok 15 min, następnie odlewamy wodę o kubka. Ucieramy daktyle blenderem, następnie dodajemy płatki i ok 1/2 wody z daktyli, kakao oraz orzechy. Całość miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy olej kokosowy i jeszcze raz łączymy wszystko blenderem.
Blaszkę (u mnie 30 cm) wykładamy folią aluminiową i mokrymi dłońmi przekładamy masę odsianą. Oblepiamy brzegi na wysokość ok 2 cm.
Następnie wkładamy do lodówki.
Ścieramy skórkę z dwóch cytryn, a następnie wyciskamy z nich sok i wszystko przekładamy do metalowej miski, wbijamy dwa jajka, dodajemy masło i ksylitol.
Zagotowujemy garnek wody i na niego kładziemy metalową miskę. Woda cały czas się gotuję i parą nagrzewa naszą miskę. Należy cały czas mieszać trzepaczką ok 15-20 min. Do uzyskania kremowej konsystencji.
Krem przelewamy na spód od tarty i posypujemy borówkami. Czekamy aż krem ostygnie i wkładamy na noc do lodówki
Przepis na 8 porcji
1 porcja:
565 kcal/ 71g W/ 28g T/ 9g B
Przepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję <3
UsuńUwielbiam lemon curd, więc jestem pewna, że ta tarta baaardzo by mi smakowała:)
OdpowiedzUsuńja pierwszy raz jadłam :)
Usuńpysznie wygląda
OdpowiedzUsuńdziękuję <3
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZatęskniłam za wakacjami. Wygląda niesamowicie :) .
OdpowiedzUsuń