222. Tarta z kremem lemon curd i borówkami w zdrowszej wersji





Przepis: 

spód: 
300g suszonych daktyli
250g płatków owsianych
20g kakao
100g oleju kokosowego
100g orzechów ziemnych

krem: 
2 cytryny
2 jajka
70g masła
100g ksylitolu

200 g borówek

Wykonanie: 

Daktyle zalewamy wrzątkiem i czekamy ok 15 min, następnie odlewamy wodę o kubka. Ucieramy daktyle blenderem, następnie dodajemy płatki i ok 1/2 wody z daktyli, kakao oraz orzechy. Całość miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy olej kokosowy i jeszcze raz łączymy wszystko blenderem.

Blaszkę (u mnie 30 cm) wykładamy folią aluminiową i mokrymi dłońmi przekładamy masę odsianą. Oblepiamy brzegi na wysokość ok 2 cm.
Następnie wkładamy do lodówki.

Ścieramy skórkę z dwóch cytryn, a następnie wyciskamy z nich sok i wszystko przekładamy do metalowej miski, wbijamy dwa jajka, dodajemy masło i ksylitol.

Zagotowujemy garnek wody i na niego kładziemy metalową miskę. Woda cały czas się gotuję i parą nagrzewa naszą miskę. Należy cały czas mieszać trzepaczką ok 15-20 min. Do uzyskania kremowej konsystencji.

Krem przelewamy na spód od tarty i posypujemy borówkami. Czekamy aż krem ostygnie i wkładamy na noc do lodówki


Przepis na 8 porcji 

1 porcja:

565 kcal/ 71g W/ 28g T/  9g B

8 komentarze:

 

TAGI

agrest ananas awokado babeczka babeczki banan batat baton bezglutenowe biała czekolada białko bieg biozona biszkopt borówki brokuł browni brzoskwinia budyń bułka burak buty camembert catering cele chałwa chia chilli chleb chlebek ciasteczka ciastka ciasto ciecierzyca cukierki cukinia cynamon cytryna czekolada czereśnie daktyle deser drożdże drożdżówka dynia dżem fasola figa gdzie zjeść gofry goji granat granola gruszka herbata hotcakes iifym imbir inne izotonik jabłko jagody jaja jajecznica jajo jeżyny jogurt kakao kaki kalafior kanapki kandyzowane karmel karmelizowana karob kasza kasza jaglana kasza manna kasztany kawa kefir kiwi kluski knedle kokos koktajl krem kruszonka książka ksylitol kurczak kurki len lepsza ja limonka lody lunch łosoś mak makaron makowiec maliny mandarynka mandarynki mango marchew masło orzechowe maślanka mąka arachidowa mąka dyniowa mąka gryczana mąka jaglana mąka kokosowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka ryżowa mąka sezamowa migdały miód mleko mleko kokosowe morwa motywacja mus owsiano-jaglane racuszki musli na słodko na słono naleśniki nektarynka nerkowce nie śniadaniowe obiad odżywka białkowa olej kokosowy omlet orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie oscypek otręby owsianka owsianki papaja papryka pasta sezamowa pasta słonecznikowa pasta z orzechów laskowych pestki pesto pęczak pieczarki pieczone piernik pierogi pietruszka pistacje placki placuszki płatki polenta pomarańcza pomidor popping porzeczka postanowienia poziomki pralinki primavika psychika pudding pyłek quest rabarbar recenzja recenzje ricotta rodzynki ruskie ryż rzucam cukier sałata sałatka ser ser kozi serek homogenizowany serek wiejski serniczki sernik serock sezam siemie lniane słodkie słodko słonecznik smarowidło smoothie sok sport suszone owoce suszone pomidory syrop klonowy szczypiorek szpinak śliwka śliwki śnaidanie śniadanie tahini targi tarta toffi tofu tofurnik tort tosty trening truskawki twaróg vege wanilia warszawa warzywa winogrono wiśnie woda kokosowa współpraca wypieki wytrawne wytrawnie zakupy zawody ziemniaki żurawina

Blogger news

przepisy kulinarne

Obserwatorzy

INSTAGRAM

Instagram